26 Ekim 2011 Çarşamba

Neden ellerimiz yaratılmış anne?

Gülsima’nın dün gece sorduğu sorulardan biri de buydu. "Neden ellerimiz yaratılmış anne?"
Ben de “kızım ellerimiz olmasa ne yapamazdık düşün bakalım” dedim. Düşündü düşündü. Su dolduramazdık, süs yapamazdık, bardağı tutamazdık gibi şeyler söyledi. İşte bunları yapabilmemiz için ellerimizin yaratıldığını söyledim. Sanırım tatmin olduJ
Önceden de “Anne dudaklarımız olmasaydı ne olurdu? diye sormuştu. Yavrumun bu merakı ve öğrenme isteği hep devam eder inşallah.

17 Ekim 2011 Pazartesi

Kardan Adam Pasta

Bu Pazar Gülsimayla kardan adam pasta yaptık. Pastanın son durumunu Gülsima’ya sürpriz olarak hazırladım. İlk yapılışını beraber yaptık. Bisküvileri kırma, yoğurma vs. Kardan adam haline getirdikten sonra Gülsima’ya “sürpriiiz”  diyerek gösterince çok sevindi yavrucumJ
Pastanın tarifi buradan. Ama bizimkinin malzemeleri biraz daha az olduğundan daha küçük oldu kardan adamımız.

14 Ekim 2011 Cuma

Hayata Dair..


Doğan Cüceloğlu, sitesinde bir seminerinde yaşadığı olayı anlatmış. 12 yaşındaki bir çocuğun 20 sene sonraki hayallerini okurken hayret ettim doğrusu. Nasıl bu denli net bir hayat planlamış yavrucuk. Ama sonuç hüsranla bitiyor maalesef:(

Ben de Gülsima’ya 20 sene sonra ne durumda olacağına dair birkaç soru sordum.
Kızım sen şimdi kaç yaşındasın? 3,5
20 sene sonra 23,5 yaşında olacaksın. Ne olacaksın peki büyüyünce?
Astronot doktor olacağım. (Anlaşılan 2,5 yaşındayken burada söylediği fikrinden vazgeçmemiş)
Ne yapacaksın astronot doktor olunca?
Astronotları muayene edeceğim. Uzaya gideceğim. Hangi gezegene biliyor musun? Mars’a
Şaşırdım doğrusu
Peki kızım büyüyünce nerede oturacaksın?
Sizin evde (Doyamadık ki birbirimize, ne yapsın yavrucak)
İlerleyen saatlerde hoşuma giden bir cümlesi oldu. onu da paylaşayım:
Babası diğer odadayken babasına sesleniyor: “Baba çabuk çık, yeni bir şaka peşindeyim”
Yavru kuşum seni çok seviyorum..

Yukarıdaki soruları daha sonra Selma ablayla sorduk Gülsima'ya. Sohbetimiz epey koyulaştı. İşte sohbetimizden alıntılar:
Kuzucum yine astronot doktor olma fikrinden vazgeçmedi. Evinin uzayda olacağını da yeniledi. Doktor olduğundan dolayı bir hastanesi olacağından, hastanesinin adının da gül Hastanesi olacağından bahsetti.
Dünyada da bahçeli bir evinin olacağını söyledi. Bahçesinde olmasını istediği ilk hayvan eşşek ve at:)
Evinin içindeki odalardan bahsetti.Oturma odası, salon, yatak odası ve çocuk odası. Kendi çalışma odasında da kitaplar olacakmış. Duvarlarda tablolar, tablolarda camii resimleri, bebek resimleri olacakmış.
Evine misafirleri geldiğinde ikram edeceği yemekler kuru fasülye ve kalburabastı tatlısı:)
Koltuklarının renginin krem rengi, duvarlarının boyasının da mavi olmasını istiyormuş:)
Çok güzel bir sohbetti:)

10 Ekim 2011 Pazartesi

Kırmızı-Mavi Çubuklarla Çalışma

Kırmızı-Mavi Çubuklar montessori matematik materyallerindendir. Çocuğun rakamları öğrenmesinde, toplama-çıkarma yapmasında, eşyaların boylarını ölçmesinde kullanılır. Rakamları boyut olarak öğrenmesine bir adım sayılır. Montessoriyle ilgili matematik seminerine katıldıktan sonra almaya karar vermiştim bu materyali. Bu seminerde Hilal Hanım bu materyalin çocuğa nasıl sunulması gerektiğini anlatmıştı. Buradaki notlarda da arkadaşlar anlatmışlar.
Öncelikle çocuğa kırmızı-mavi çubuklarla çalışmak isteyip istemediğini soruyoruz. İsterse eğer çubukları iki yanından tutarak karışık bir şekilde halının üzerine sessizce taşıyoruz. Sonra kırmızı uçları başa gelecek şekilde uzundan kısaya doğru sıralıyoruz.

Öncelikle ilk 3 çubuk tanıtılır. Sonra 4-5-6, daha sonra 7,8 ve 9,10 numaralı çubuklar. 3 yaştan itibaren bu çubuklarla çalışılmaya başlanılabilinir.
Öğretme aşaması ise 3 aşamalı:
1.       Çubukların isimlerini öğretme
Önce birlik çubuk ele alınır. Üzerine iki parmakla dokunularak “Bir” diye sayılır ve “birlik çubuk” denilir. Çocuğa “Birlik çubuğu tutmak ister misin?” diye sorularak eline verilir. Sonra ikilik çubuk ve üçlük çubuklar tanıtılır.
2.       Çubukları çocuğun tanımasını sağlama
İlk üç çubuk karışık konularak “bu kaçlık çubuk?” diye çocuğa sorulur.
3.       Çocuktan geri bildirim alma
Bu sefer çocuğa çubuklardan birini göstererek “Bu kaçlık çubuk?” diye sorulur.
Devam etek isteyip istemediği sorulur. İstemiyorsa materyal kaldırılır.
En sonunda Hilal Hanım’ın öğrettiği bir etkinliği yaptık. Labirent gibi çubukları diziyoruz. Ortaya normalde zil koyuluyor ama biz Gülsima’nın öten kuzusuyla ayıcığını koyduk. Sonra adım adım yürüyoruz ortaya ulaşmak için. Bu da eğlenceli bir aktivite.



5 Ekim 2011 Çarşamba

Masal İstediğin Gibi Bitsin



Gülsimayla yeni okumaya başladığımız çok güzel bir masal setinden bahsetmek istiyorum. Bu masalların en önemli özelliği çocukların seçtiği doğrultuda masalların tamamlanması. Böylece çocuklar doğru ya da yanlış seçenekleri seçtiklerinde sonuçta ne ile karşılaşacaklarını çok iyi gözlemliyorlar.

Bu set 10 masaldan oluşuyor ve her biri birbirinden güzel. Arkadaşlık, yardımlaşma, sağlıklı beslenme, doğa sevgisi, annelik, cesur olma,vs. konuları işliyor. Özellikle kitabın en arkasında yazan kısım Gülsima'nın çok hoşuna gitti:) Kitaba başlamadan önce her seferinde orayı okumamızı istiyor. Bu masallardan öyle etkilendi ki kendi kendine de masal uydururken iki seçenek sunuyor bana. "Anne kirpi kediyle mi oynasın kendi kendine mi?" diye:

Hatice Kübra Tongar'ın yazdığı bu seti herkese tavsiye ediyorum. Ayrıca Adem Güneş tavsiyeli olduğunu da belirtmek isterim.

Herkese iyi okumalar..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails